Yapıştırıcılar
MEVCUT SERAMİK KAROLAR SÖKÜLMEDEN YENİ SERAMİK KARO NASIL DÖŞENİR?

Mevcut eski seramikler üzerine yeniden seramik kaplayabilmek için birtakım şartların yerine gelmesi lazım. Bunlardan en önemlisi mevcut eski seramiklerin sağlam olması gerekmektedir.

Bu sağlamlığı kontrol etmek için yer yer elle yoklanabileceği gibi plastik bir tokmakla da yer yer seramik karolar yoklanabilir. Sağlamlığından şüphe edilen ya da sağlam olmayan seramik karolar, öncelikle yerinden çıkartılmalı hatta bu seramik altındaki yapıştırma harcıda sağlam değilse, o harçta oradan çıkartılıp, uygun tamir harçları ile bu yerler doldurulmalıdır.

Bu tesviye yapıldıktan sonra diğer önemli şart mevcut eski seramiklerin derzli olarak döşenmiş olması gereklidir.

Eğer mevcut eski seramikler, derzsiz olarak döşenmiş ise bu durumda hiç tereddüt etmeden mevcut eski seramiklerin tamamı yerinden sökülerek yeniden sıva onarımları yapılmalı ve mevcut sıva üzerine seramik kaplama yapılıyormuş gibi seramik yapılmalıdır.

Dolayısıyla sıfır derz döşenmiş bir seramik karo kaplamasının üzerine yeniden bir seramik karo kaplamak doğru sonuçlar doğurmayacaktır.

Diğer önemli bir hususta, seramiklerin ön yüzeylerindeki sır tabakası. Eğer kaplamada çimento esaslı, yapıştırma harcı kullanılıyorsa muhakkak suretle eski seramiklerin yüzeyinde bulunan sır tabakasından kurtulmak gereklidir. Aksi takdirde çimento esaslı yapıştırma harçların yüzeylerdeki tutunma kabiliyetleri yüzeyin su emiciliği ile doğrudan orantılıdır. Sırlı seramik karoların ön yüzeyleri su emeceği için çimento bazlı yapıştırma harçları bu tip yüzeylere çok iyi tutunamazlar. Dolayısıyla eski seramiklerin mevcut sırları sık aralıklarla çizilmelidir. Bu işi yapabilmenin en güzel yolu, avuç taşlama makinesiyle mevcut eski seramiklerin sırları 45ºC’lik açıyla olacak şekilde sık aralıklarla mevcut alanın %70’inden daha fazlası çizilmelidir.

Bu işlem yapılırken şuna çok dikkat edilmelidir. Spiral taş motorunun önündeki bıçak çok fazla derin daldırılmamalıdır. Yani seramiğin arka yüzeyindeki yapıştırma harcı kesilmemelidir.

Sadece ön yüzeyindeki 2mm’lik sır tabakası alınmalıdır. Bu işlem yapılırken çokça yapılan hata, sırlar alınırken çekiçle sırlar alınmaya çalışılmaktadır. Bu hatalı bir davranıştır. Çünkü bu işlemi yaparken farkında olmadan, mevcut eski seramikleri zayıflatırız. Dolayısıyla çentik işleminde kesinlikle çekici kullanmamalıyız.

Diğer önemli bir husus ise, mevcut eski seramiklerin, tam terazisinde ve mastarında olmasına çok dikkat etmeliyiz. Bunun için mastar ve terazi yardımıyla yüzey farklı noktalardan kontrol edilmelidir. Aynı şekilde, iç ve dış köşelerde tam gönyesinde olmalıdır.

Yüzeylerdeki sır tabakası alındıktan sonra, yüzeyde bol miktarda toz olacaktır. Bu toz fırçayla alındıktan sonra yapıştırıcının sırsız yüzeyle aderansını arttırmak için yüzeye Betomax UNI, Çok Amaçlı Performans Astarı yada Primerfix 101, Pürüzsüz Yüzey Astarı sürmek fayda sağlayacaktır.

Seramik üzerine seramik uygulama öncesinde, mevcut seramiklerin sağlam olduğundan emin olunması ve uygulanacak yüzeyin sürekli suya maruz kalmayacağı durumunda, yüzeye direk Primerfix 101, Pürüzsüz Yüzey Astarı uygulanabilir. Yapıştırma uygulamasında çimento esaslı veya akrilik esaslı, yüksek performanslı, esnek yapıştırıcılar tercih edilmelidir.

 

Uygulamada dikkat edilecek diğer bir hususta yapıştırıcı yüzeye sürülürken tarağın tutuş açısıdır. Tarağa normal tutuş açısından biraz daha düşük açıyla tutmalıyız. Tarağı çektiğimizde dişlerin geçtiği noktalarda alttaki eski seramiklerin gözükmemesi gerekmektedir.