Zemin Sistemleri
YÜZEY SERTLEŞTİRİCİ UYGULAMASI NASIL OLUR?
YÜZEY SERTLEŞTİRİCİ UYGULAMASI NASIL OLUR? Yüzey sertleştirici uygulaması, beton yüzeyinin aşınma ve darbe dayanımının arttırılması için tercih edilen yöntemlerden biridir. Yüzey sertleştiricileri, taze betonun üzerine monolitik olarak uygulanan çimento esaslı kaplama malzemeleridir. Yüzey sertleştirici uygulamalarında en iyi sonucu alabilmek için “ALTOP” Kuartz ve Korund seçeneklerini uygulanacak yüzeye göre seçip, uygulama çok önemlidir. Bu ürünlerden hangisinin tercih edileceği mekanın kullanım amacı ve yüzey üzerine gelecek yüke göre değişir. Hem “ALTOP” Kuartz hem de “ALTOP” Korund natural, kırmızı ve yeşil renk seçeneklerine sahiptir. Uygulama yapılacak beton da yüzeyin ıslaklık derecesi son derece önemlidir. Beton yüzey sertleştiricisinin ihtiyacı olan nemi alabileceği kadar ıslak olmalıdır. Eğer yüzey gereğinden fazla ıslak ise ALTOP betonun kendi kalınlığında kaybolacak ve etkinliğini yitirecektir. Eğer yüzey gereğinden fazla kuru ise ürün yüzeye yeterince bağlanmayacak ve sonuç olumsuz olacaktır. Zeminin boyutlarına bağlı olarak 4-5 m. genişliğinde anolar bir dolu bir boş olarak yerleştirilir. Gereken yerlerde anoların içine hasır çelik yerleştirilir ve kot alma işlemi tamamlanır. ALTOP’un yüzeye en iyi şekilde dağılması için serpme işleminin anoların her iki tarafından da yapılması gerekir. Beton, dökümünden sonra mastarlanır, titreşimli mastar uygulaması ile iyice yerleşmesi sağlanır Beton üzerine ayak ile çıkıldığında en fazla 2-3 mm. derinliğinde ayak izi kalacak kadar prizini aldığında ALTOP’un 2/3’ü zemine eşit oranda, elle veya mekanik serpme makinası ile serpilerek yayılır. Malzemenin betonun suyunu emerek nemlenmesi ve koyu bir renk alması beklenir. Rengin zeminin her tarafında eşit olmasına dikkat edilir. Tahta mala ile malzeme zemine iyice yedirilerek bütünleşme sağlanır. Bir miktar malzeme en fazla yük altında olan ano ve dilatasyon derzlerinin kenarlarına, 8 cm’lik bir şerit halinde serpilir ve tahta mala ile yedirilir. Malzemenin kalan 1/3’lük kısmı ise zemine serpilerek yayılır, nemlenerek koyu bir renk alması beklenir ve tahta mala ile zemine yedirilir Yüzey üzerinde rahatça yürünecek kadar sertleştiğinde çelik mala (helikopter) perdahı yapılır.
SERTLEŞMİŞ BETONUN ÜZERİNE YÜZEY SERTLEŞTİRİCİ UYGULANABİLİR Mİ?
SERTLEŞMİŞ BETONUN ÜZERİNE YÜZEY SERTLEŞTİRİCİ UYGULANABİLİR Mİ?

Yüzey sertleştiriciler taze betonun üzerine monolitik olarak uygulanan ürünlerdir. Bir kere uygulandıktan sonra alttaki betonun bir parçası haline gelirler, ayrılmaz ve kopmazlar. BU yüzden sertleşmiş betonun üzerine uygulanamazlar. Uygulama yapabilmek için, eski betonun üzerine en az 7,5-8 cm kalınlığında beton dökülmelidir.


TESVİYE ŞAPI NE İŞE YARAR?
TESVİYE ŞAPI NE İŞE YARAR?

Tesviye şapı, kendinden yayılma özelliğine sahip çimento esaslı bir düzeltme malzemesidir. Özellikle PVC, kauçuk zemin kaplamalarının, halı ve parke gibi esnek zemin kaplamalarının uygulamalarında çok düzgün bir yüzeye ihtiyaç vardır. Bu yüzeylerde mutlaka tesviye şapı kullanılmalıdır. Kullanılmadığı taktirde zeminde ki tüm pürüzler, bozukluklar kaplama malzemesinin yüzeyine yansıyacaktır, bu da hem malzemenin kötü görünmesini sağlar hem de malzemenin ömrünü kısaltır. Tesviye şapı kullanılması önemlidir çünkü üzerine kullanılacak zemin kaplama malzemesi ne kadar kaliteli olursa olsun, alt yüzeyin mutlaka düzgün olması gerekir ve bundan kesinlikle kaçınılmamalıdır. Tesviye şapı kullanılması önemle tavsiye edilir. Bu uygulamayı uzman kişilere yaptırmak gereklidir.